Hi ha ganes de calçots? Si vols tastar una autèntica calçotada on no hagis de cuinar, ni fer olor de fum, ni preocupar-te a fer la salsa romesco, visita Restaurant Can Carola per menjar els millors calçots de temporada km0!
La nostra tradició
El calçot és una ceba prima i suau que es planta i s’arrenca diverses vegades al llarg del seu creixement per amuntegar la terra als brots abans de ser rostida. El nom té el seu origen en el mètode de cultiu: semienterrada a la terra (les cebes han de sentir les campanes, segons els agricultors), ja que els brots són blancs i delicats.
La llegenda explica que va ser descoberta per un agricultor de Valls, Tarragona, anomenat “Xat de Benaiges” els darrers anys del segle XIX, que va cuinar els delicats brots d’una antiga ceba especialment cultivada per ser cuinada.
La calçotada va aconseguir un ampli públic a principis del segle XX, quan es va convertir en un dinar habitual en festes de moltes famílies.
No obstant això, a mitjans del segle XIX, la calçotada no va experimentar una expansió significativa fins que la Penya Artística de l’Olla va organitzar les seves famoses calçotades, a les quals acudien destacades personalitats del món artístic i cultural de Barcelona.
Com es preparen els calçots?
És fonamental tallar les fulles verdes i les arrels a la mida abans de rostir-los, ja que després es poden col·locar a les graelles a foc alt. Quan estan fets, s’emboliquen en paper de diari per conservar la calor.
Quina és la millor època per menjar calçots?
A mitjans de gener és quan comença la temporada alta de calçots.
Els calçots es porten a la taula ben calents, encara embolicats en paper de diari perquè conservin la calor i es col·loquen en una rajola, on tots esperen ja amb una llesca de pa amb tomàquet i una terrina de salsa romesco per començar a gaudir-ne!
Qui vulgui calçots el dia de la Fira del Calçot de Vila-sacra, caldrà que els encarregui abans del diumenge 6 de març!