Els “callos”, és un dels plats més típics de la gastronomia a l’Alt Empordà. És un plat que ens apassiona! La recepta de “callos”, o tripa a la catalana, és molt antiga, de com diem els catalans “Tripa,” ja que és amb això mateix amb el que s’elabora aquest plat, popularment conegut com a ‘Callos’.
Generalment, es cuinen amb les tripes de la vedella, o també amb les de xai, que són molt més fines.
Ingredients per a elaborar els “Callos“
- 1 quilo de tripa morena de vedella
- ½ quilo de cap i pota de vedella
- 150 gr. de daus de pernil ibèric
- 400 gr. de cigrons cuits
- Xoriç
- 1 ceba
- 5 tomàquets madurs
- 4 alls
- 2 pebrots verds
- 1 got de vi blanc
- 2 fulles de llorer
- Oli d’oliva
- Sal
- Sucre
Elaboració
En primer lloc renteu bé el cap-i-pota i la tripa. Poseu la tripa a bullir amb les fulles de llorer i afegeix una mica de sal. Quan ja porti bullint 30 minuts, afegirem a cap-i-pota perquè no se’ns desfaci abans de temps.
A continuació prepararem el sofregit. Primer afegirem els daus de pernil ibèric i el xoriç per daurar una mica. Tot seguit posarem la ceba tallada, la picada d’alls i els pebrots verds. Passats uns minuts, el tomàquet triturat i el pebre vermell. Després posarem el got de vi blanc. Per tenir un bon sofregit deixarem que faci xup-xup durant uns 15 minuts. En acabar, incorporem els cigrons cuits.
Podeu afegir unes cullerades del brou de coure la tripa per acabar de lligar la salsa. Saleu una mica i tasteu si està al gust. També podeu afegir una cullerada de sucre per rectificar. Finalment, incorporarem el cap-i-pota i la tripa per acabar de lligar tots els ingredients durant uns minuts.
Abans de servir, és millor deixar-los reposar un dia a la nevera.
Tasteu aquest plat tan gustós a Restaurant Can Carola! Els “callos”, es poden marinar amb un vi negre potent. Bon profit!