Els peus de porc tradicionals són un plat típic català dels més exquisits, amb una llarga tradició a casa nostra que agrada de totes les maneres: a la brasa, gratinats, guisats amb salsa o al forn. Però a Can Carola els cuinem mantenint la recepta tradicional de tota la vida, tal com es feien abans, com els de la iaia, i us assegurem que estan per llepar-se els dits!
Peus de porc a la catalana: una recepta com les d’abans
Per a l’elaboració dels peus de porc tradicionals necessitarem els següents ingredients: (per a dues persones)
- 2 peus de porc (partits en quatre trossos)
- 2 tomàquets madurs
- 1 ceba mitjana ratllada
- herbes aromàtiques (farigola, llorer, orenga, romaní, etc.)
- bolets (pinetells, llenegues o ceps)
- pa ratllat
- alls
- julivert
- ametlles o avellanes
- oli d’oliva verge o llard
- sal i pebre negre
- pebre vermell de la Vera (opcional)
Per començar, partim els peus en quatre trossos i els rentem. Per bullir-los, els posem en una olla amb força aigua durant 1 hora i mitja amb les herbes aromàtiques escollides i el pebre negre. Opcionalment, podeu afegir una mica de caldo de pollastre per donar-li més sabor. Quan ja els tinguem bullits, els reservem.
A continuació, podem començar amb la preparació dels bolets pel guisat. Els netegem bé i, si són grossos, els partim pel mig. Els passem per la paella i els reservem. Si preferiu, podeu afegir ceps per donar un toc més intens al plat.
Després, en una cassola de fang, preparem el sofregit amb els tomàquets madurs tallats a trossos i la ceba.
La picada és un dels elements essencials en aquest plat. Afegeix una picada d’alls, pa ratllat, julivert i ametlles (o avellanes) en el sofregit del tomàquet. També pot afegir una copa de vi ranci fins que el vi s’evapori.
Quan ja tinguem el sofregit, incorporem els peus de porc ja bullits a la cassola i els bolets, i ho deixem coure tot junt a foc lent, fent xup-xup, durant uns 10-15 minuts. Amb aquest procés aconseguim un sabor consistent i una textura tendra.
Finalment, fem el toc corrector de sal i el plat ja està preparat per servir. Podem gratinar-los al forn durant uns minuts fins que quedin daurats i cruixents.
Consell extra: Si voleu saber com cuinar peus de porc precuinats, podeu seguir aquesta mateixa recepta a partir del pas del sofregit. Us estalviarà temps sense perdre el sabor tradicional d’aquest plat típic català.
i també… us recomanem tastar les galtes de porc, un altre plat deliciós que comparteix molts ingredients i tècniques amb els peus de porc tradicionals.
Preguntes freqüents
Quins ingredients necessito per cuinar peus de porc?
Per a dues persones: 2 peus de porc, 2 tomàquets madurs, 1 ceba, herbes aromàtiques, bolets, pa ratllat, alls, julivert, ametlles o avellanes, oli d’oliva, sal i pebre.
Com es preparen els peus de porc abans de cuinar-los?
Partiu els peus en quatre trossos i renteu-los. Bulliu-los amb aigua, herbes aromàtiques i pebre durant 1 hora i mitja. Reserveu-los un cop bullits.
Quin és el procés per cuinar els peus de porc amb bolets?
Netegeu i talleu els bolets, sofregiu-los i reserveu-los. Prepareu un sofregit amb tomàquets i ceba, afegiu una picada d’alls, pa ratllat, julivert i ametlles. Incorporeu els peus de porc i bolets, i coeu a foc lent.
Com es finalitza la cocció dels peus de porc al forn?
Després de coure a foc lent, gratineu els peus de porc al forn fins que estiguin daurats i cruixents. Serviu-los ben calents, acompanyant el plat amb pa per sucar la salsa.