Els cargols a la llauna són un plat de la gastronomia catalana molt popular, on els cargols es couen al foc, bé a la brasa o també al forn. A Catalunya, els cargols són molt apreciats en el seu ús culinari, per la qual cosa és molt comú incloure’ls en nombrosos plats de la cuina tradicional catalana.
Formes de preparació dels cargols a la llauna
Es poden preparar de diverses maneres: a la brasa, així com al forn. Altres els remullen en aigua o vinagre, i alguns fins i tot els bullen. Una altra opció és afegir tomàquet picat o ratllat per sobre abans de la cocció. També es poden preparar saltejant la ceba, el tomàquet i la salsitxa repartida per sobre dels cargols abans de coure’ls.
A les comarques de Girona, es diu que els cargols no s’agafen, sinó que ‘es cacen’. S’utilitzen en plats de mar i muntanya com els cargols amb peus de porc, amb conill i sípia, amb calamars o amb pop.
Què vol dir a la llauna?
El terme “a la llauna” significa “a la safata”. Això és perquè es cuinen tradicionalment en una safata ampla i baixa, anomenada “llauna”. Això permet que es cuinin de manera uniforme i conservin el seu sabor.
Poden servir-se com a aperitiu o com a plat principal. Se solen menjar amb allioli, salsa romesco o vinagreta. Tanmateix, també es poden servir amb altres salses o condiments.
Recepta de cargols a la llauna al forn
Ingredients:
- cargols
- oli d’oliva
- all
- sal
- julivert
Preparació:
- Preescalfar el forn a 375 graus F (190 graus C).
- En una paella petita, escalfeu l’oli d’oliva a foc mitjà.
- Afegiu-hi l’all i salteu-ho durant un minut.
- Afegir els cargols a la paella i cuinar fins que es daurin.
- Retirar del foc i assaonar amb sal i julivert.
- Passar els cargols a una plata o safata de forn.
- Enfornar al forn preescalfat.
- En una paella, escalfeu una mica d’oli d’oliva a foc mitjà. Afegeix-hi l’all i salteu-ho durant un minut.
- Afegir els cargols a la paella i cuinar fins que es daurin.
- Retirar del foc i assaonar amb sal i julivert.
- Serviu-ho amb allioli, salsa romesco o vinagreta.
Gaudeix dels cargols a la llauna a Restaurant Can Carola! És un plat deliciós, perfecte per a qualsevol ocasió! Visita’ns avui mateix i tasta el millors plats de la cuina tradicional català amb amics i familiars.