Els peus de porc és un plat típicament català, i dels més exquisits, amb una llarga tradició a casa nostra. Certament és un menjar que agrada de totes les maneres, a la brasa, gratinats, estofats amb salsa o al forn… Però a Can Carola els cuinem mantenint la recepta de tota la vida, tal com es feien abans, i us assegurem que estan per llepar-se els dits!
Peus de porc a la catalana: una recepta d’aquelles d’abans
Per a l’elaboració dels peus de porc a la catalana necessitarem els següents ingredients:
(Ingredients per a dues persones)
- 2 peus de porc (partits en quatre trossos)
- 2 tomàquets madurs
- 1 ceba mitjana ratllada
- herbes aromàtiques (farigola, llorer, orenga, etc.)
- bolets (pinetells o llenegues)
- pa ratllat
- alls
- julivert
- ametlles
- oli d’oliva verge
- sal i pebre
Si no ho estan, partim els peus en quatre trossos i els rentem. Els posem a bullir amb força aigua durant 1 hora i mitja amb les herbes aromàtiques escollides i el pebre. Quan ja els tenim bullits, els reservem.
A continuació, podem començar amb la preparació dels bolets. Els netegen bé i, si són grossos, els partim pel mig. Els passem per la paella i els reservem.
En una cassola de fang preparem el sofregit amb els tomàquets madurs tallats a trossos i la ceba. La picada és un dels elements essencials en la cuina catalana que també acompanya els peus de porc en el moment de la seva cocció. Per això, afegim una picada d’alls, pa ratllat, julivert i ametlles durant el sofregit. Si ho preferiu, també podeu afegir una copa de vi ranci fins que el vi s’evapori. Quan ja tinguem el sofregit, incorporem els peus ja bullits a la cassola i els bolets, i ho deixem coure tot junt durant uns 10 -15 minuts.
Finalment, fem el toc corrector de sal i el plat ja està preparat per gratinar al forn.
Bon profit!