La ratafia, el licor més tradicional de Catalunya
La ratafia de Catalunya és un tipus de licor que es prepara fent servir com a base la maceració de diversos fruits com la nou verda, el clavell vermell i la pell de llimona. A més, se li afegeixen algunes herbes aromàtiques com els claus d’olor i la canyella, sempre amb l’alcohol de fons.
Quan ja tenim aquesta combinació elaborada, es deixa reposar en un recipient de vidre sota el sol, tancat amb un tap de suro. La maceració reposa durant de 4 a 6 mesos, entre els quals serà necessari remoure cada quatre o cinc dies.
Vols saber com es fa la ratafia a Catalunya? Coneix la seva elaboració més artesanal.
Com elaborar la ratafia
El procediment per obtenir la ratafia a Catalunya s’inicia amb la maceració de les nous verdes, senceres i ja netes.
- Farem servir una mesura d’una dotzena per cada litre d’aiguardent.
- L’acompanyem amb les herbes aromàtiques autòctones com marialluïsa, farigola, menta, claus d’olor, sàlvia, alfàbrega, escorça de llims i anís estrellat. També pots afegir una mica de romaní, una mà de canyella i nou moscada.
- Deixa reposar la preparació durant uns 40 dies sota el mètode de sol i serè.
- Després d’aquest temps, has filtrar i afegir el sucre, aigua i una quantitat d’alcohol que sigui pertinent.
- Quan ja has acabat, tancala amb un tap de suro i deixar-la envellir durant 3 mesos més.
Com es pren a Catalunya
La ratafia te un gust dolç, més o menys intens, que es consumeix a temperatura ambient. Així i tot també es pot prendre en fred, i és perfecte per acompanyar amb fruita seca, galetes o pastissos.
També es pren com a licor digestiu, després d’un bon àpat amb carns i fins i tot després d’una bona sopa.
No et perdis la oportunitat i vine a tastar la ratafia a Figueres!