by Restaurant Can Carola | febr. 18, 2022 | Receptes de cuina tradicional catalana
Avui us presentem un plat especialment útil quan no hem preparat res per menjar o no volem sortir, ja que els ingredients que necessitarem solen estar disponibles a casa. Es tracta dels ous al plat amb xoriço i patates, un plat deliciós per gaudir sense culpes!
Hi ha moltes versions i modificacions d’aquest plat, perquè es presta a la barreja de diversos ingredients. Hi ha qui afegeix pernil, mentre que altres prefereixen xoriço o bacó. Us mostrarem la versió que més ens agrada. La prepararem en una paella i només ens portarà uns minuts. És bo per esmorzar, dinar o sopar!
És un plat de base tradicional que permet una gran creativitat en les variacions. També ens agrada preparar-la quan tenim colles a dinar i necessitem un plat ràpid; ja veuràs com queden encantats amb aquest deliciós menjar! És molt fàcil de preparar!
El pas a pas per cuinar ous al plat amb xoriço i patates
Per preparar els ous al plat amb xoriço, en primer lloc tallarem les patates a trossos petits i les courem en aigua, que bullin durant 15 minuts o fins que estiguin tendres però fermes. Les escorrem bé amb una escumadora.
Mentre es couen les patates, prepararem el xoriço i la cansalada o el pernil. Els tallem a trossos petits perquè sigui més fàcil fregir-los. També tallarem una ceba a rodanxes molt fines; això és opcional, però donarà un toc especial al nostre plat.
Un cop cuites les patates, les fregim en una paella amb abundant o oli. Afegim el xoriço i la cansalada o el pernil, i deixem que es cuinin a foc mitjà durant uns 15 minuts fins que es daurin.
A continuació, afegim la ceba (si la fem servir) i la deixem sofregir amb els altres ingredients durant uns minuts més.
Mentrestant, preparem els ous en una altra paella segons el sabor. Ens agrada cuinar-los a la paella uns dos minuts per cada costat amb una mica de sal, pebre i oli; així els tindrem més o menys fregits.
Quan tot és llest, afegim els ous a la paella on s’estan cuinant tots els ingredients junts i els servim immediatament perquè no es refredin. Si vols, pots afegir una mica de julivert o cibulet fresc per sobre.
Aquest plat és un clàssic i sempre és un èxit. Estem segurs que us encantarà. Us esperem com sempre a Restaurant Can Carola! Bon profit!
by Restaurant Can Carola | febr. 25, 2021 | Cuina de temporada, Receptes de cuina tradicional catalana
Estem en plena temporada de carxofes i a Restaurant Can Carola ens encanta aprofitar-les de totes les maneres! És el producte estrella dels pròxims mesos! les carxofes se solen fer bullides amb un raig d’oli i una mica de sal o bé al forn amb oli, sal i vinagre. Però avui et proposem que coneguis les carxofes arrebossades, que queden molt tendres i sabroses per gaudir-les com a acompanyament o primer plat.
Com preparar carxofes arrebossades
Preparar les carxofes arrebossades és molt senzill. Només cal tenir una bona matèria primera! Per a saber si una carxofa està fresca és necessari comprovar l’estat de les seves fulles. Comprova que estiguin dures i atapeïdes, és a dir, que no estiguin soltes i tampoc toves.
Ingredients
- 4 carxofes
- sal
- aigua
- 1 ou
- 100 g farina
- 150 ml aigua
- oli d’oliva per fregir
Prepara la barreja per arrebossar les carxofes en un bol amb la farina, l’ou, un pessic de sal i aigua ben freda fins a aconseguir una consitència fina. Per preparar les carxofes, talla la tija de cadascuna d’elles i despulla-la de totes les fulles verdes més dures. A continuació, tornar a tallar-les en làmines ben primes. I finalment, barreja cada tall amb el preparat de farina per arrebossar-les.
Només et queda posar les carxofes a la paella quan l’oli estigui ben calent, i fregir-les fins que quedin ben rossetes per tots els costats. Quan les treguis de la paella, caldrà treure l’excés d’oli posant-les en un plat amb paper de cuina.
Per maridar aquest plat tan saborós, podeu acompanyar-les amb una copa de vi blanc suau. Així, ja has provat les carxofes arrebossades? Són boníssimes!!
Si vens a dinar a Can Carola recorda a demanar-les! Com a restaurant amb hort propi, els ingredients dels plats de la nostra carta estan elaborats amb productes naturals i de gran qualitat. A més, si vols fer una passejada per L’Hortet Empordanès de Can Carola, trobaràs verdures i hortalisses fresques de temporada Km 0 i podràs fer la teva pròpia comanda!
by Restaurant Can Carola | oct. 15, 2020 | Productes de temporada, Receptes de cuina tradicional catalana
La cuina amb bolets és un dels grans plaers de la cuina catalana a la tardor. Després de recollir-los durant una jornada en els boscos més pròxims, els seleccionem per a preparar un dels plats més exquisits en la nostra carta: la vedella amb bolets!
Els grans protagonistes de la temporada solen ser molt variats: camagrocs, ceps, gírgoles, moixernons, rovellons, llenegues, orellanes, rovellons, rossinyols… Gràcies a la seva gran diversitat, també preparem des dels típics rovellons a la planxa amb all i julivert, fins a una deliciosa salsa de ceps per a acompanyar les nostres millors carns.
Però avui volem que coneguis una mica més sobre la preparació de la vedella amb bolets.
Com preparar un deliciós plat de vedella amb bolets
Ingredients
- 1/2 kg de filets de vedella
- 1 kg de bolets (tria les que més t’agradin)
- 1 ceba
- 4 tomàquets madurs
- 12 ametlles torrades
- Oli d’oliva
- 1 gra d’all
- Julivert
- Sal
- Farina
- 1 got de vi blanc
Elaboració
- Enfarina els filets de vedella i assaona’ls. Els fregim en una paella i els apartem del foc quan estiguin daurats.
- A continuació, preparem el sofregit. Tala la ceba molt fina. Ofega-la en la paella amb el gra d’all picat. Afegim els tomàquets trossejats, sal i el got de vi.
- En una cassola a part, incorporem els filets de vedella i afegim el sofregit per sobre. Afegim una mica d’aigua fins a cobrir-ho tot i ho deixem coure a foc lent durant 15 minuts.
- Per a preparar la picada, afegim les ametlles, l’all i el julivert en un morter i ho triturem tot. Quan estigui llesta, la incorporem a la cassola.
- Finalment, ofeguem els bolets fins que estiguin daurats i els afegim a la carn. Deixa que la cocció acabi durant mitja hora més. I el menjar ja està a punt! Recorda deixar-ho reposar 5 minuts abans de servir-ho a la taula.
T’esperem ben aviat a Can Carola perquè tastis el millor plat de vedella amb bolets! Bon profit!
by Restaurant Can Carola | ag. 12, 2020 | Cuina tradicional catalana, Receptes de cuina tradicional catalana
A Restaurant Can Carola treballem cada dia per a portar-vos les millors postres casolanes preparades amb molta il·lusió! Com deia Josep Pla, “la cuina és el paisatge posat a la cassola”. I, certament, les postres és un d’aquells plaers que més gaudim a la taula!
Postres casolanes de la cuina catalana
Les receptes de postres catalanes són símbol de tradició i modernitat però, sobretot, de l’experiència i coneixement transmès de generació en generació. Les postres que us presentem avui ens porten acompanyant tota la vida. Si vols venir a provar-les, t’esperem a Can Carola! Estan d’allò més bones!
Mel i Mató
Una de les postres més saludables de la nostra cuina és la Mel i Mató. El secret més ben guardat d’aquesta postra, és disposar d’un bon mató i una bona mel. Si voleu preparar una mel i mató a casa podeu triar les marques que més us agradin.
La preparació és ben senzilla. Escull un mató, sigui de formatge de cabra o d’ovella, i talla’l a llesques repartides en plats individuals. A continuació, afegeix la mel per sobre. Per decorar, pots afegir unes quantes nous.
Crema catalana
La crema catalana és una de les postres més típiques de Catalunya. Es menja durant tot l’any, però que es consumeix especialment el dia de Sant Josep. És molt fàcil de fer a casa. Els ingredients són molt comuns i fàcils de trobar.
Per elaborar la crema necessitareu 1 litre de llet, 6 rovells d’ou, 200 g de sucre, 40 g de midó de farina, pell de llimona i canyella en rama. Primer es posa a bullir 2/3 parts de la llet afegint un tros de la pell de llimona i un canonet de canyella. En un bol a part barregem els rovells dels ous i 1/3 part de la llet, el sucre i el midó. Després ho posem tot a la cassola quan la llet estigui molt calenta fins que comenci a espessir.
Quan ja la tingueu ben cuita podeu servir la crema en cassoletes de fang individuals.
Mató amb poma
Les postres de mató amb poma, és una de les postres més llamineres de la cuina catalana. Per fer-la a casa, escolliu el mató que més us agradi. La preparació de les pomes és ben senzilla. Peleu 2 pomes i talleu-les a daus. Les poseu a coure amb sucre i canyella a foc lent. Quan el sucre estigui desfet, la deixeu confitar a foc ben fluix durant 30 minuts. En acabar, acompanyeu uns talls de mató amb la poma per sobre. És una combinació deliciosa!
by Restaurant Can Carola | maig 13, 2020 | Receptes de cuina tradicional catalana
Els “callos”, és un dels plats més típics de la gastronomia a l’Alt Empordà. És un plat que ens apassiona! La recepta de “callos”, o tripa a la catalana, és molt antiga, de com diem els catalans “Tripa,” ja que és amb això mateix amb el que s’elabora aquest plat, popularment conegut com a ‘Callos’.
Generalment, es cuinen amb les tripes de la vedella, o també amb les de xai, que són molt més fines.
Ingredients per a elaborar els “Callos“
- 1 quilo de tripa morena de vedella
- ½ quilo de cap i pota de vedella
- 150 gr. de daus de pernil ibèric
- 400 gr. de cigrons cuits
- Xoriç
- 1 ceba
- 5 tomàquets madurs
- 4 alls
- 2 pebrots verds
- 1 got de vi blanc
- 2 fulles de llorer
- Oli d’oliva
- Sal
- Sucre
Elaboració
En primer lloc renteu bé el cap-i-pota i la tripa. Poseu la tripa a bullir amb les fulles de llorer i afegeix una mica de sal. Quan ja porti bullint 30 minuts, afegirem a cap-i-pota perquè no se’ns desfaci abans de temps.
A continuació prepararem el sofregit. Primer afegirem els daus de pernil ibèric i el xoriç per daurar una mica. Tot seguit posarem la ceba tallada, la picada d’alls i els pebrots verds. Passats uns minuts, el tomàquet triturat i el pebre vermell. Després posarem el got de vi blanc. Per tenir un bon sofregit deixarem que faci xup-xup durant uns 15 minuts. En acabar, incorporem els cigrons cuits.
Podeu afegir unes cullerades del brou de coure la tripa per acabar de lligar la salsa. Saleu una mica i tasteu si està al gust. També podeu afegir una cullerada de sucre per rectificar. Finalment, incorporarem el cap-i-pota i la tripa per acabar de lligar tots els ingredients durant uns minuts.
Abans de servir, és millor deixar-los reposar un dia a la nevera.
Tasteu aquest plat tan gustós a Restaurant Can Carola! Els “callos”, es poden marinar amb un vi negre potent. Bon profit!
by Restaurant Can Carola | març 10, 2020 | Cuina tradicional catalana, Receptes de cuina tradicional catalana
Els peus de porc és un plat típicament català, i dels més exquisits, amb una llarga tradició a casa nostra. Certament és un menjar que agrada de totes les maneres, a la brasa, gratinats, estofats amb salsa o al forn… Però a Can Carola els cuinem mantenint la recepta de tota la vida, tal com es feien abans, i us assegurem que estan per llepar-se els dits!
Peus de porc a la catalana: una recepta d’aquelles d’abans
Per a l’elaboració dels peus de porc a la catalana necessitarem els següents ingredients:
(Ingredients per a dues persones)
- 2 peus de porc (partits en quatre trossos)
- 2 tomàquets madurs
- 1 ceba mitjana ratllada
- herbes aromàtiques (farigola, llorer, orenga, etc.)
- bolets (pinetells o llenegues)
- pa ratllat
- alls
- julivert
- ametlles
- oli d’oliva verge
- sal i pebre
Si no ho estan, partim els peus en quatre trossos i els rentem. Els posem a bullir amb força aigua durant 1 hora i mitja amb les herbes aromàtiques escollides i el pebre. Quan ja els tenim bullits, els reservem.
A continuació, podem començar amb la preparació dels bolets. Els netegen bé i, si són grossos, els partim pel mig. Els passem per la paella i els reservem.
En una cassola de fang preparem el sofregit amb els tomàquets madurs tallats a trossos i la ceba. La picada és un dels elements essencials en la cuina catalana que també acompanya els peus de porc en el moment de la seva cocció. Per això, afegim una picada d’alls, pa ratllat, julivert i ametlles durant el sofregit. Si ho preferiu, també podeu afegir una copa de vi ranci fins que el vi s’evapori. Quan ja tinguem el sofregit, incorporem els peus ja bullits a la cassola i els bolets, i ho deixem coure tot junt durant uns 10 -15 minuts.
Finalment, fem el toc corrector de sal i el plat ja està preparat per gratinar al forn.
Bon profit!