by Restaurant Can Carola | gen. 24, 2022 | Cuina tradicional catalana, Productes de temporada
Hi ha ganes de calçots? Si vols tastar una autèntica calçotada on no hagis de cuinar, ni fer olor de fum, ni preocupar-te a fer la salsa romesco, visita Restaurant Can Carola per menjar els millors calçots de temporada km0!
La nostra tradició
El calçot és una ceba prima i suau que es planta i s’arrenca diverses vegades al llarg del seu creixement per amuntegar la terra als brots abans de ser rostida. El nom té el seu origen en el mètode de cultiu: semienterrada a la terra (les cebes han de sentir les campanes, segons els agricultors), ja que els brots són blancs i delicats.
La llegenda explica que va ser descoberta per un agricultor de Valls, Tarragona, anomenat “Xat de Benaiges” els darrers anys del segle XIX, que va cuinar els delicats brots d’una antiga ceba especialment cultivada per ser cuinada.
La calçotada va aconseguir un ampli públic a principis del segle XX, quan es va convertir en un dinar habitual en festes de moltes famílies.
No obstant això, a mitjans del segle XIX, la calçotada no va experimentar una expansió significativa fins que la Penya Artística de l’Olla va organitzar les seves famoses calçotades, a les quals acudien destacades personalitats del món artístic i cultural de Barcelona.
Com es preparen els calçots?
És fonamental tallar les fulles verdes i les arrels a la mida abans de rostir-los, ja que després es poden col·locar a les graelles a foc alt. Quan estan fets, s’emboliquen en paper de diari per conservar la calor.
Quina és la millor època per menjar calçots?
A mitjans de gener és quan comença la temporada alta de calçots.
Els calçots es porten a la taula ben calents, encara embolicats en paper de diari perquè conservin la calor i es col·loquen en una rajola, on tots esperen ja amb una llesca de pa amb tomàquet i una terrina de salsa romesco per començar a gaudir-ne!
Qui vulgui calçots el dia de la Fira del Calçot de Vila-sacra, caldrà que els encarregui abans del diumenge 6 de març!
by Restaurant Can Carola | nov. 24, 2021 | Cuina tradicional catalana, Productes de temporada
L’entrecot de vedella és un plat deliciós i nutritiu, perfecte per a menjar qualsevol dia de la setmana. A Restaurant Can Carola preparem l’entrecot de vedella de la Vall a la brasa acompanyat d’una cremosa salsa de ceps. La salsa es fa amb una mescla de ceps frescos, la qual cosa li dona un sabor intens. Aquest plat pot acompanyar-se amb unes patates a la brasa o amb arròs.
Vine a Restaurant Can Carola i prova-ho tu mateix/a! El nostre entrecot de vedella amb salsa de ceps, a més de deliciós i nutritiu, és perfecte per a gaudir-lo qualsevol dia de la setmana!
Si vols saber com preparar aquest plat tu mateix/a des de casa, continua llegint!
Com preparar entrecot de vedella amb salsa de ceps
Ingredients:
- Entrecot de vedella
- Ceps frescos
- Ceps secs
- Ceba
- All
- Mantega o margarina
- Farina
- Llet
- Vi blanc sec o brou de carn
- Sal i pebre al gust
Elaboració:
- En una paella, fon la mantega o margarina a foc mitjà.
- Afegeix la ceba i l’all, i cuina-la fins que s’estovi.
- Afegeix els ceps frescos i els secs, i cuina durant uns cinc minuts, removent de tant en tant.
- Empolvora amb farina i afegeix la llet i el vi blanc (o el brou de carn). Assaona amb sal i pebre, i cuina fins que la salsa hagi espessit.
- Posa l’entrecot a la graella o a la planxa durant uns quatre minuts per cada costat, o fins que estigui cuit al seu gust.
- Finalment, serveix-lo amb la salsa de ceps per damunt.
A Restaurant Can Carola oferim una gran varietat de plats típics de la gastronomia catalana, perfectes per a gaudir qualsevol dia de la setmana! Trobareu el nostre restaurant a tan sols 11 minuts de Figueres (7,2 km per la carretera de Vila-sacra), ideal per apropar-vos a un lloc tranquil i amb espai prop de la ciutat.
by Restaurant Can Carola | ag. 25, 2021 | Cuina de temporada
El Xuletó gallec de vedella es prepara amb vedells nascuts i criats a Galícia de forma exclusiva i procedents de races autòctones. Aquesta peça destaca pel seu sabor intens, tendresa i suculència. La forma més clara de reconèixer l’alimentació sana i natural d’aquests vedells, és el greix que cobreix la peça. A més, també podem distingir el color blanc o groguenc del greix, aquesta última en vedells adults que han estat aliments en pastures verdes i fresques.
Si vens a Restaurant Can Carola a menjar no et pots perdre aquest deliciós plat!
Com es prepara la Xuletó gallec?
En general, la Xuletó gallec es pot preparar amb una peça de 400g per comensal. Avui, però, t’expliquem com preparar un Xuletó gallec d’1kg.
Ingredients
El primer que has de tenir en compte és que, si desitges preparar la recepta original de la costella gallec, has de comprar vedella de Galícia.
Per preparar-lo, aquests són els únics ingredients que necessitaràs:
- 1kg de Xuletó gallec
- patates
- 3 dents d’all
- sal
- pebre
Preparació
Segueix aquests passos per preparar el Xuletó gallec:
- Pica un gra d’all i col·loca-sobre de la costella per adobar i reserva.
- Talla les patates i posa-les a fregir en una paella amb abundant oli. Quan estiguin a punt, reserva-les.
- En una paella tipus “Carmela” col·loca dues cullerades d’oli i posa-ho a escalfar. Col·loca el costella gallec a la paella ben calenta, afegeix pebre i sal (si és gruixuda millor).
- Espera uns minuts i dóna-li la volta a la costella gallec. Has salpebrar per l’altre costat i espera un parell de minuts més.
- Quan estigui llest el chuletón gallec, serveix acompanyat de les patates fregides.
Consell: Si vols saber si la costella gallec que estàs comprant és l’adequat, fixa’t que tingui un color groguenc i uniforme. Això és indicatiu que l’alimentació i l’edat són les adequades.
by Restaurant Can Carola | juny 26, 2021 | Cuina de temporada
El carpaccio és un dels plats més típics de la gastronomia italiana i un dels entrants favorits de l’estiu per a tots els que ens visiten a Restaurant Can Carola. Si vols saber una mica més sobre aquest deliciós plat, pren nota de la recepta per a preparar-lo des de casa.
Com es prepara el carpaccio?
El carpaccio es prepara amb làmines superfines de carn o peix acompanyades de formatge parmesà i un adreç especial, encara que la recepta original és la de carn de bou com a base.
En l’actualitat, els peixos i mariscos també es poden preparar amb la recepta del carpaccio, com el salmó o el bacallà, quedarà igual de deliciós!
I si ets vegetarià, també pots preparar-ho amb bolets o fruites!
Com veus, el carpaccio es pot preparar amb una gran varietat de productes basi, encara que avui t’explicarem com es prepara la recepta original feta amb carn de vedella.
Ingredients
Compra els següents ingredients per a preparar el carpaccio:
- Rellom de vedella
- Sal
- Pebre
- Oli d’oliva verge extra
- Tàperes
- Formatge Parmesà
- Mostassa en gra
Preparació
Aquests són els passos que has de seguir per a preparar el carpaccio:
- Introdueix el rellom de vedella en la nevera durant poc més d’una hora fins que comenci a congelar-se i solidificar-se.
- Una vegada que estigui semisòlid, amb l’ajuda d’un ganivet esmolat talla’l en làmines, el més fi que puguis.
- Col·loca en un plat a part un xorritó d’oli d’oliva amb sal i pebre i cobreix-ho amb les làmines de rellom.
- Amaneix el preparat amb una mica de tàperes, mostassa en gra i formatge parmesà al gust.
- Serveix el plat en fred.
Recorda preparar aquest plat amb molta cura, ja que es tracta d’un menjar en cru. Si ho prefereixes, sempre pots venir a Restaurant Can Carola i tastar el nostre deliciós carpaccio de bacallà! T’esperem!
by Restaurant Can Carola | març 17, 2021 | Cuina de temporada, Cuina tradicional catalana
La temporada d’espàrrecs de marge verds, s’estén des de març fins a maig, tot i que també hi ha varietats que s’estenen fins al juny per degustar-los de mil maneres: en amanides, en cremes, amb ous, arrebossats, etc. És una de les meravelles gastronòmiques de la cuina catalana en primavera!
Els espàrrecs de marge són altament saludables per a la nostra dieta, ja que contenen un 94% d’aigua i són una bona opció per alliberar toxines. Contenen vitamines A, C i E, a més de calci, ferro i magnesi. És una de les verdures més saboroses i senzilles de preparar, sigui al vapor o a la planxa, combinats amb carn o remenats amb altres ingredients.
On es cultiven els espàrrecs de marge?
L’esparreguera borda o silvestre creix en zones assolellades, però també podem trobar-la en zones ombrívoles i fresques. És una espècie de planta, típica de la Mediterrània, amb un creixement molt ràpid. Generalment, brollen a la primavera, després d’un període de pluges seguides de temperatures càlides. L’espàrrec de marge, és el brot tendre comestible de la planta.
El contingut de l’espàrrec blader és molt baix en sal, i les seves propietats diürètiques són conegudes per incloure en dietes d’aprimament. A més, és un dels millors antioxidants naturals per al nostre organisme.
Remenat d’espàrrecs de marge
Gràcies al seu gran sabor són ideals per fer remenats i truites. Si vols preparar un remenat d’espàrrecs, és molt senzill. L’important és disposar d’una matèria primera.
Ingredients
- 1 manat d’espàrrecs de marge frescos
- 3 ous
- 30 ml de llet
- Oli d’oliva
- Sal
Renta bé els espàrrecs i eixuga’ls amb paper de cuina. Si són gruixuts talla i retira la part de la tija més dura, i talla la resta a trossos. Bat els ous i afegeix la llet. A continuació, afegeix els espàrrecs en una paella i salteja durant uns minuts fins que quedin daurats. Afegeix els ous i remena tot sense parar evitant que s’enganxi a la paella. Afegeix una mica de sal i retira-ho de la paella quan tot estigui quallat i sense líquid.
by Restaurant Can Carola | febr. 25, 2021 | Cuina de temporada, Receptes de cuina tradicional catalana
Estem en plena temporada de carxofes i a Restaurant Can Carola ens encanta aprofitar-les de totes les maneres! És el producte estrella dels pròxims mesos! les carxofes se solen fer bullides amb un raig d’oli i una mica de sal o bé al forn amb oli, sal i vinagre. Però avui et proposem que coneguis les carxofes arrebossades, que queden molt tendres i sabroses per gaudir-les com a acompanyament o primer plat.
Com preparar carxofes arrebossades
Preparar les carxofes arrebossades és molt senzill. Només cal tenir una bona matèria primera! Per a saber si una carxofa està fresca és necessari comprovar l’estat de les seves fulles. Comprova que estiguin dures i atapeïdes, és a dir, que no estiguin soltes i tampoc toves.
Ingredients
- 4 carxofes
- sal
- aigua
- 1 ou
- 100 g farina
- 150 ml aigua
- oli d’oliva per fregir
Prepara la barreja per arrebossar les carxofes en un bol amb la farina, l’ou, un pessic de sal i aigua ben freda fins a aconseguir una consitència fina. Per preparar les carxofes, talla la tija de cadascuna d’elles i despulla-la de totes les fulles verdes més dures. A continuació, tornar a tallar-les en làmines ben primes. I finalment, barreja cada tall amb el preparat de farina per arrebossar-les.
Només et queda posar les carxofes a la paella quan l’oli estigui ben calent, i fregir-les fins que quedin ben rossetes per tots els costats. Quan les treguis de la paella, caldrà treure l’excés d’oli posant-les en un plat amb paper de cuina.
Per maridar aquest plat tan saborós, podeu acompanyar-les amb una copa de vi blanc suau. Així, ja has provat les carxofes arrebossades? Són boníssimes!!
Si vens a dinar a Can Carola recorda a demanar-les! Com a restaurant amb hort propi, els ingredients dels plats de la nostra carta estan elaborats amb productes naturals i de gran qualitat. A més, si vols fer una passejada per L’Hortet Empordanès de Can Carola, trobaràs verdures i hortalisses fresques de temporada Km 0 i podràs fer la teva pròpia comanda!